…fiori spontanei…

En liten billedserie fra turen sammen med Fritz 26. oktober 2014. Når sola endelig fikk jaget formiddagståka vekk og himmelen dukket opp – vakker og blå – ble det en deilig tur for oss begge. Apeninnene er fjellkjeden som deler Italia i to – på langs. Landets markerte ryggrad, som danner en naturlig grense mellom øst og vest. I dag er det flere muligheter for å reise fra kyst til kyst. Lange tunneler går under fjellene i Abruzzo og strake veien til Roma. De gamle romerne bygde veier som Via Flaminia, over fjellet til Rimini og via Salaria mot Ascoli Piceno og ut til Adriaterhavet. For dem, var dette viktige handelsruter og transportårer til Adriaterhavet og videre ut i den østre delen av Middelhavet. Jeg dras til disse magiske fjellene av helt andre grunner. Denne delen av Apeninnene som går mellom Sibilinifjellene og ned til Gran Sasso, gir mange fine turmuligheter.
fritz_001
Her går vi på ryggen mot Monte Sibilla, selv om Fritz må snu seg 180 grader, om han vil være med opp til toppen (noe han til slutt gjorde). I bakgrunnen ligger Monte Priora – Dronningen.

panorama_01
Helt til venstre, cirka en tredel inn i billedflaten,som en liten vorte, skimter vi den mektige Gran Sasso, i naboregionen Abruzzo. Dette er det høyeste fjellet i Apeninnene med sine 2 912 meter over havet. Til høyre Monte Vettore, den høyeste toppen i Sibillinifjellene med sine 2 476 meter, som dekorerer grensen mellom Umbria og Le Marche.

vandrere_01
Nei, jeg har ikke kjøpt meg et panoramakamera, det er billigere å bruke «crop» funksjonen i Photoshop. Noen ganger blir det flott når en velger bort litt av bilde. Spesielt når det er horisontlinjen jeg vil fremheve. Neste gang jeg skriver om Le Marches fjellheim, vil jeg vise deg noen av de flotte villblomstene som vokser der. Det begynner på våren, og skifter hele sommeren, helt til snøen kommer og legger seg over blomsterprakten.
Vet du hva italienerne kaller villblomster?
Fiori spontanei, spontane blomster, og det er jo det de er villblomstene; spontane.
26. oktober 2014 Monte Sibilla