Hun gjør som jeg ber om, går til hyllen med alle de store te-boksene. Leter litt, tar ut den rette og rister lett på den.
– Er de mange som kjøper Pu-ehr te av deg, spør jeg lettere henslengt.
– Nei, det er det ikke, svarer hun kontant.
– Er vi kanskje de eneste i Porsgrunn, spør jeg så.
– Neeei, hun drar litt på det; det er en eldre dame og en yngre mann, som også kjøper litt av det i blant. Det er jo en litt spesiell te, legger hun til.
– Nettopp, svarer jeg. Vi snakker om teens Barolo – kongen av te.
– Den smaker jo litt jord, svarer hun.
– Det er jordtonene, som gjør den god, svarer jeg.

Hun setter posen med 200 gram på disken og spør om jeg vil ha noe annet. Jeg ber om en oolong-te, betaler og går hjem igjen.

Porsgrunn hadde ifølge SSB 35 755 innbyggere i januar 2015. Det betyr at vi er blant 0,14 promille delen av Porsgrunns befolkning (når jeg inkluderer min yngste datter blant Pu-ehr drikkerne, hun er litt av og på, men…), som drikker denne ukjente te-varianten i byen vår.

Det får meg til å lure på hva som skjedde med den lille gutten, som vokste opp med en gul tepose i koppen. Det ligger mange år mellom den gule Lipton posen og den smekre hvite tekoppen på frokostbordet mitt. På den annen side, så drakk jeg ikke Barolo den gangen heller.
Lørdag 23. april 2016
Roger@

Faktaboks:
Teposene ble kjøpt på Kaffe og Thespesialen i Porsgrunn.

Wikipedia, på engelsk, forteller:« Pu-erh or Pu’er is a variety of fermented and aged dark tea produced in Yunnan province, China.[1] Fermentation in the context of tea production involves microbial fermentation and oxidation of the tea leaves, after they have been dried and rolled».

« Scientific studies report that consumption of pu’er tea leaves significantly suppressed the expression of fatty acid synthase (FAS) in the livers of rats; gains in body weight, levels of triacylglycerol, and total cholesterol were also suppressed». Det hevdes også at den fører til vektreduksjon…