…den fettmarmorerte entrecôten…

 

Jeg kan fornemme musenes nærvær, i det jeg åpner skapet under kjøkkenvasken. Posen til det organiske avfallet har et stort hull, noen få muselorter rundt i skapet viser hvem som har vært på fære. Det er nå det begynner. Spillet. Spillet jeg elsker. Jakten. Jakten på mus.

Jeg henter to nye musefeller i garasjen. Tar de ut av emballasjen, kjærtegner dem lett og legger dem på kjøkkenbordet. Studerer dem. De er av tre med en leddet midtdel, der det er en fordypning hvor en kan legge åtet. Jeg kikker i kjøleskapet. Aller helst liker jeg å bruke leverpostei og andre ting jeg må smøre utover, det er ikke like lett å nappe, som en oste- eller skinkebit. Dessverre er det ikke noe smørbart, valget faller dermed på litt røkt makrell. Fett og godt. Jeg lader to feller. Dytter de forsiktig inn til åpningen rundt avløpsrøret. Det er der de kommer opp.

Crime Scene_01

Crime Scene_01

Fire timer senere, kikker jeg inn i skapet. Den ene fellen ligger opp ned. Tom. Her har jeg en verdig motstander, en luremus, som evner å hente ut åtet – uten å få nakken knekt. Frem med engangshanskene og fella lades på nytt. Jeg har bare to, men de står tett inn til hverandre. I fjor fanget jeg én, som gikk seg fast i tre feller. Halen i én. Et forbein i en annen og et bakbein i en tredje. Den var død da jeg fant den. Vi hadde vært borte noen dager.

mus i fella_02 copy

Jeg spiser sen middag. Er alene hjemme. Har åpnet en nydelig Pinot Noir fra Pesaro i Le Marche (Italia), nesten to timer nord for den italienske landsbyen vi har kjøpt en leilighet i. En nydelig vin, frisk og fruktig, rundt og velgjørende. Entrecôten jeg skjærer i, har jeg stekt i en støpejerns panne. Tilbehøret er ovnsbakt søtpotet og pasternak, i jomfruolje fra Fattoria Dezi. Kniven glir lett gjennom den fettmarmorerte entrecoten, som jeg spiser for andre dag på rad. Spiser den for å minnes terroren som rammet Paris. Et lite smell, river meg ut av tankerekken, etterfulgt av en lett desperat dødsklapring, forteller meg at den lure sniken av en mus har gått i en av fellene mine. Jeg henter en vedkubbe i stua, åpner skapdøren og slår fellen lett på undersiden, der den ligger opp-ned.

 

Fakta
Hver høst fanger jeg mellom tre og fem mus. En liten familie. Skadedyr.