Det var ingen vei utenom. Det var på tide å besøke Trattoria Damiani & Rossi igjen. Helt sør på Lungomare i Porto San Giorgio ligger en av Le Marches aller beste sjømatrestauranter. Kanskje min absolutte favoritt på denne delen av Adriaterhavskysten?

Småfisk - små snacks

Småfisk – små snacks

Aurelio Damiani leder sine tropper til nye høyder med sommerens smaksmeny. Seks retter med delikate og godt balanserte retter. Små kunstverk, som dukker opp i en jevn strøm, der vi nytter varmen under terrassen med utsikt over svette italienere, som ligger langflate på hvite solsenger og lar solen brune ferietunge kropper. Jeg tok en personlighets test en gang i jobbsammenheng og fikk bekreftet, at jeg er en av de personene som scorer høyt på belønning i form av mat – ikke veldig overaskende.

Aurelios tolkning av Garpacho.

Aurelios tolkning av Garpacho.

 

Laks ..mmm..

Laks ..mmm..

Porto San Giorgio er langt fra den vakreste byen langs Le Marches langstrakte kyst, men den har en sliten sjarm. Den mangler palmene i Grottamare eller San Benedetto del Tronto, ikke har den flott arkitektur heller, men den har en veldig nedpå stemning og få utenlandske turister. Det perfekte sted å for en som vil bli kjent med Italia. Det er som regel hit vi drar for å lukte på Adriaterhavet, kjenne på saltet i havet, spise god sjømat og unne oss litt av verdens beste is – den italienske gelatoen.

Fiskeburger...burg...burger...

Fiskeburger…burg…burger…

D&R er gode på presentasjon. Enkelt og uten for mye jåleri. Fra den enkle ”gazpacho” med rå reker, via fiskeburgeren, laksen på finskivet og marinert potet, havabboren i de italienske fargene, til basilikumisen, som runder det hele av – en uforglemmelig opplevelse. Høydepunktet var pastaretten med sepiafarget spagetti og fantastiske små biter blekksprut.

Blekk....blekk...blekksprut...

Blekk….blekk…blekksprut…

Etter syv retter og én flaske vin, er det greit å leie seg to solsenger og la fordøyelsen jobbe på lavgir. Sove ut litt av vinens alkohol, bade og lese litt i skyggen av parasollen. Det er først når det begynner å dryppe litt av himmelen, og klokka nærmer seg halv åtte, at vi pakker sammen og legger strandsakene i bilen.

Seabas - havabbor - spigola

Seabas – havabbor – spigola

En søt liten kule basilikumis...

En søt liten kule basilikumis…

Langs strandpromenaden har det dukket opp flere små salgsboder med masse unyttig skrap, men også en bod med den beste lakrisen jeg vet om. Jeg kjøper med et hundre gram lakrispulver i løsvekt, kanskje lager jeg lakrisis i løpet av vinteren? Og et par hundre gram med skolekritt og lakrisbiter, som ligner på småstein. Det ble også en liten italiensk is, før vi kjørte gjennom natten opp i fjellene til landsbyen vår, der temperaturen er tre grader lavere og luften tørrere enn ute ved havet. Det hjelper når gradestokken fortsatt viser 28 grader ved midnatt – er det tropenatt de kaller det på meteorologisk institutt?
PSG 14. August 2015

Fakta:
Et besøk på D&R vil uansett stå høyt på min årlige liste over steder jeg vil besøke, for å smake på kortreist mat…laksens opprinnelse er jeg litt usikker på, men ellers var dette mat fra Adriaterhavets bredder.