Hardy's On a Shoestring

En reiseblogg i tid, rom og familie.

Posts from the ‘Portrett’ category

Portrettet – 04

Kvinnen i bassenget.

Kvinnen i bassenget.

Hun flyter i det blå, lyset bryter fint og tegner mykt. Vektløs. Kroppen strekker seg og krymper. Kombinasjonen av brytning og vidvinkel. Min kone flyter lett som en fjær. Hun bruker en hver anledning til å bevise at Arkimedes prinsipp virker i virkeligheten.

Oppdriftskraften er like stor som den vekt legemet fortrenger

Fysikk og matematikk hører ikke bare hjemme i klasserommet blandt støvete bøker og lærere, som nærmer seg pensjonsalderen. Det er noe vi alle praktiserer i hverdagen, ofte uten at vi er klar over det. Grekeren Arkimedes var fra byen Siracusa på Sicilia, den gangen en gresk koloni. Dette var lenge før Cosa Nostra la sitt klamme grep om sitronenes paradis.

Og siden det er påske og Kristendommens store høydtid kan det nevnes at: Siracusa er nevnt i Bibelen, i Apostlenes gjerninger 28:12.  Paulus skal vissnok ha oppholdt seg der, i tre dager. Kanskje trengte han en rolig langhelg, for å lade batteriene? Hvorvidt han praktiserte Arkimedes prinsipp eller ikke – er ukjent for meg.

Bildet ble forøvrig tatt i Davao City 30. januar 2013, uten at det har betydning for dagens tekst.

Portrett – 3.
Hun er vakker i den fine hvite kjolen der hun sitter i lyset fra vinduet. Kanskje var hun åtte år? Jeg husker ikke. Hun og familien bor på eiendommen til en av min kones søstre, på Filippinene. Den ligger et stykke utenfor sentrum av Davao City, den største byen på øya Mindanao.
hvit kjole
”Squatters” kaller en av niesene dem og ler. De har bodd på eiendommen lenge. I den ene ytterkanten har de reist to hus og har en flokk høner og noen haner som spankulerer rundt sammen med en hund. Her ute, nesten ved havet, går det en kanal som japanerne gravde ut under andre verdenskrig, og som på de siste seks årene har gravd seg nærmere og nærmere huset både til min kones søster og hennes ”squatters”.

Når vi besøkte Filippinene i januar 2013 var endelig arbeidet med å forsterke elvebredden i gang. Rundt femten unge filippinske arbeidere sov rundt omkring på eiendommen, som ikke er enorm stor, der det var mulig å lage seg et enkelt leie blant de høyreiste mango-, durian- og grapefrukttrærne. Om dagen fylte de store metallbur med stein og bandt dem sammen langs bredden av japanernes kanal. Med steinburene sine har de forhåpentligvis sikret hjemmet både til min kones søster og hennes døtre, og deres squatter-familie.
Når jeg ser gjennom billedarkivet mitt stopper jeg ofte ved denne billedserien, og er glad for at mitt eget hus står fast på fjellgrunn i Porsgrunn. For dette er en ting vi har til felles både på Filippinene og i Norge, frykten for naturens krefter, og skadene den kan påføre både oss mennesker og våre hjem.
Fotografiet ble tatt 14. februar 2008.

I januar var vi to korte dager i Palermo, regionhovedstaden på Sicilia. Der traff vi Giovanni på en slitt hvitmalt benk, nede ved havet. Han likte å sitte her nede hvor havet lekte seg langs steinkanten. En moped svinger opp og stopper i nærheten, føreren setter den fra seg på støtten og stiger ned. Tar av seg hjelmen og legger den på setet, åpner en kasse, som er bundet fast til bagasjebrettet med et grått tau. Ut av nettingburet flakser et dusin små hvite duer, flyr med flappende vinger ut over havet, like over overflaten, før de svinger inn mot byen og stiger raskt til værs og forsvinner mot den lyseblå himmelen.

Giovanni og havet.

Giovanni og havet.


Det er få mennesker her nede ved vannet, bortenfor strandpromenaden.

Jeg spør Giovanni om lov til å ta hans portrett.
– Kommer det på Facebook, spør han med glimt i øynene.
– Vær så god, legger han til, bare ta noen bilder. Hvordan vil du at jeg skal sitte?

Jeg løfter kamera, sier at det er bra slik, i det varme lyset fra kveldsolen som sakte synker lavere og lavere på himmelen, snart vil den være borte bak de ikke alt for høye husene i Palermo by. Det faste blikket og det værbitte ansiktet fester seg til minnebrikken, jeg takker for bildene og vi utveksler noen få høflige fraser om været og roen havet gir. Det er siste kvelden i Palermo, i morgen ettermiddag skal vi videre til Roma og hjem til vår italienske landsby.
13. januar 2015