Hardy's On a Shoestring

En reiseblogg i tid, rom og familie.

Posts from the ‘Fotografering’ category

Fritz er en liten femkilos puddel med myk flott colarkolpels. En storsjarmør fra det sørlige Spania. Allikevel er han ikke like stor som bildene fremstiller ham. Det kan fremheve modellen, når du velger et froskeperspektiv. Gå ned. Om sommeren kan du legge deg ned på tørr og varm asfalt, for å få «riktig» perspektiv på ting.

 

Stort selvbilde.

Stort selvbilde.

Ofte vil bilder tjene på få detaljer, motivet vil stå klarere frem og få den oppmerksomheten det fortjener. Det er alltid inspirerende å fotografere Fritz. Han er en naturlig posør. Det virker så enkelt, når han går inn i en rolle.

Gatas vokter.

Gatas vokter.

Disse to bildene viser Fritz i gata hans i en trehusbebyggelse, i Porsgrunn. sterk ettermiddagssol i juli med hard skygge. Et bilde i motlys og et med lyset. Neste gang jeg henter frem noen Fritz bilder, skal vi få se andre sider ved ham.

Begge bildene ble tatt sommeren 2014 i Porsgrunn.

Fakta:
Colargol er en fransk-polsk barne-tv-serie, som ble vist på norsk tv i 1973, 74 og 76.

Glem aldri å ta bilder av de menneskene og dyrene, som er viktig i livet ditt. Det er gøy å leke seg med portrettbilder og poseringer. Med dagens digitale teknologi koster det heller ingenting annet enn tid.

Med vinden i håret.

Med vinden i håret.

Fritz elsker å stikke hodet ut av bilvinduet, kjenne vinden ruske i pelsen. Øynene som myser, snuten som vibrerer for å fange opp alle luktene av tidlig vår. Bilvinduet rammer ham fint inn, med skrå linjer som skaper dynamikk. En uskarp bakgrunn, forsterker følelsen av fart, sammen med luggen som luftmotstanden stryker bakover. Tre hovedfarger: Det sorte inne i bilen, den mørkeblå himmelen og den rødbrune pelsen. Åtte linjer som skrår fra venstre og inn i bildet, der de møter den tunge sorte dørkarmen på bilen. Få og enkle elementer.

Sorthvitt i farger.

Sorthvitt i farger.

Naturlig innramming fremhever modellen din. Sterke linjer konsentrerer oppmerksomheten om bildets sentrum. Bildet av min kone Gina er tatt inne i en gang, i et gammelt kloster som nå er skole i byen Recanati i Le Marche. Den skrå formen på rammen og de harde kontrastene gir bildet en god spenning. Gina ser rett på solen som er på vei ned. De sorte solbrillene spiller sammen med resten av billedflaten – to små sorte rammer – midt i ansiktet. Den delte innrammingen jobber sammen med stripene i jakken. En stor og kraftig stripe mot de mange små hvite og sorte. Det er mange fine elementer i dette enkle kontrastrike bildet.
Fellesnevneren for begge bildene er:
* kraftige linjer.
* få farger.
* et fokuspunkt.
* sterk sol.
* mye sort billedflate.

Fakta:
Fritz 31. mars 2013.
Gina 12. mai 2015.

 

Mai er måneden for familieportrett. Her kan du få dele noen av mine erfaringer rundt portrettfotografering. Alle bildene er tatt i naturlig lys. Dagens to portrettbilder ser på ansiktet og øynene.

Gina ved kjøkkenvinduet vårt.

Gina ved kjøkkenvinduet vårt.

  • Det er mulig å snu kamera på høykant.
  • Bruk innfallende lys fra for eksempel et vindu. Det tegner mykt og kan gi huden en fin glød.
  • Prøv å fjerne forstyrrende detaljer i bakgrunnen. En nøytral bakgrunn gir all oppmerksomhet på personen du portretterer.
  • Ta flere alternative bilder. Prøv ulike poseringer.
  • Snakk før og etter selve fotograferingen – ikke under – slik at modellen ikke svarer mens du tar bilder. Åpen munn er lite flatterende.
  • Øynene er viktig i et portrett, der du ønsker blikkontakt med modellen. Men det er også mulig å utnytte modellens form og eventuelle farger på klær eller lignende. Dagens to portretter har fokus på ansikt og øyne.
Jeanette Marie i lyset fra et mindre vindu.

Jeanette Marie i lyset fra et mindre vindu, lyset kommer nedenfra.

Det kommer flere bloggposter med tips om hvordan du kan fotografere portretter.

Bilde av Gina er tatt 20. november 2014.
Bilde av Jeanette Marie er tatt 27. oktober 2010.

 

…en neses avstand…

De strekker seg mot Lyset, kranene på kaiene. Venter på neste skipsanløp fra en verden som trenger Herøya gjødselen, for å fø alle menneskene. Jeg elsker å fotografere industri og menneskeskapte konstruksjoner. Det er noe med ingeniørkunstens linjer og proporsjoner som trekker i meg. Ofte går turen ned til industriområdet på Herøya, der jeg stadig ser noe nytt. Det er jakten på lyset eller aller helst – mangelen på lys. Når den nedadgående solen leker seg i røyken eller vanndampen fra pipene, og detaljene blir borte i motlyset, bare silhuettene står igjen, i kontrast mot den røstrøde himmelen – da tenker jeg på den gamle eksentriske maleren J. M. W. Turner.  Han var en lysets mester, mest kjent for sine landskapsbilder, men han malte også noen fenomenale skipsbilder. Historien vil ha det til at han i et tilfelle ble bundet fast til en skipsmast, slik kunne han studere stormens villskap, mens den truet med å rive ham løs og kaste ham på havet.

Kranene på kaia.

Kranene på kaia.

Mike Leights film Mr. Turner, fra 2014, lar oss bli kjent med maleren under hans siste 25 år. Det er en eksentrisk og ofte kontroversiell person som trer frem i Timothy Spalls rolletolkning. Turner malte som en impresjonist, før de franske impresjonistene skylte inn over kunstverdenen på slutten av attenhundretallet. For noen år siden så jeg en utstilling av Turners mest kjente verker på Albert and Victoria Museum i London, en fabelaktig anledning til å studere arbeidet han på en neses avstand. La aldri en slik sjanse gå fra deg.

Kranene på kaia i frostrøyk.

Kranene på kaia i frostrøyk.

Det er kranene som står frem klarest, der bommene strekker seg oppover mot det uendelige himmelrommet, som snart glir over i sort, ettersom solen synker ned over Herreåsene. De står der og venter på neste båt, som snart kommer seilene opp Frierfjorden og klapper til kai. Skipene som holder den lokale industrien i live, og frakter fullgjødselen ut til alle verdens hjørner.

Fakta:
På denne linken kan du se Joseph Mallord William Turner (født april/mai 1775 og død 19. desember 1851) bilder på nettet. Filmen kan du kanskje leie via en nettjeneste, som lar deg leie filmer via nettet.
http://www.william-turner.org/the-complete-works.html